Podrška razvoju poduzetništva u Tomislavgradu kroz Impakt inkubator poslovnih ideja 2021

8.4.2021

Predstavnici Općine Tomislavgrad i Investicijske fondacije Impakt potpisali su Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške poduzetništvu na području općine Tomislavgrad. Ugovorom je definirana suradnja i udruživanje sredstava u realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja na području općine Tomislavgrad.

Riječ je o projektu sveobuhvatne podrške u osnivanju i održavanju biznisa za mlade ljude koji imaju poslovne ideje koje žele realizirati – kazao je načelnik Buntić, naglašavajući da je ovo dobra prilika za mlade da se educiraju kroz dvomjesečnu obuku, kako bi u konačnici mogli sa svojim idejama aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 5.000 KM.

Biti poduzetnik u Bosni i Hercegovini je jako teško. Posebno zbog neuređenosti sistema, pravne nesigurnosti, nelojalne konkurencije i rada na crno koji je čak u nekim zakonima dopušten u našoj državi, koja je dodatno oslabljena pandemijom COVID 19 virusa. Pri pokretanju biznisa treba imati veliku volju kao i neophodnu stručnost, a prije svega podršku šire zajednice. Općina Tomislavgrad će ove godine uz implementaciju Impakt inkubatora poslovnih ideja u suradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt iz Sarajeva pružiti podršku svim zainteresiranim na putu ka uspostavljanju i kasnije održanju poslovanja biznisa.

Realizacija programa u Tomislavgradu će se odvijati kroz nekoliko faza, a krajnji rezultat trebao bi biti registracija ili unapređenje najmanje 5 poslovnih subjekta u 2021. godini.

U idućih mjesec dana bit će objavljen javni poziv za učešće u inkubatoru poslovnih ideja. Nakon toga grupa od maksimalno 25 učesnika ide u poduzetničku obuku koja traje do dva mjeseca prilikom čega imaju kontinuiranu podršku u izradi poslovnog plana, poslovnog modela i financijskih projekcija. Potom se vrši prezentacija poslovnih ideja i nakon toga dodjela financijske podrške za pet najboljih poslovnih ideja u iznosu do pet tisuća KM u ovoj godini.

Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo, kroz Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske, a koji je tokom 2018., 2019. i 2020 godine u suradnji sa 40 lokalnih zajednica u BiH realizirao Inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje preko 200 novih poslovnih poduhvata širom BiH, nastavlja realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta, a u suradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.


[ Nazad ]