administracijaObrasci zahtjevaO TomislavgraduPoslovni imenikKontaktPlan grada

Općinska uprava

Press

Potpisana Povelja o uspostavi prijateljstava i suradnje između "Šest hrvatskih kraljevskih gradova"

11.5.2017

Povelju o uspostavi prijateljstva i suradnje „Šest hrvatskih kraljevskih gradova“ danas su na Tvrđavi Barone u Šibeniku potpisali predstavnici Općine Tomislavgrad (Ivan Vukadin), Grada Biograda na Moru (Ivan Knez), Grada Knina (Nikola Blažević), Grada Šibenika (Željko Burić), Grada Solina (Dalibor Ninčević) i Grada Nina.

Cilj Povelje je uspostavljanje dobrih odnosa i prijateljstva gradova potpisnika, što uz sebe nosi brojne turističke i kulturne potencijale, ali i prednosti u pogledu projektnih suradnji, odnosno privlačenja sredstava iz fondova Europske unije.


Svečanom potpisivanju nazočio je i predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović, župan šibensko-kninski Goran Pauk, a predstavnici Grada Nina ispričali su svoj dolazak te će Povelju potpisati naknadno.

„Zadovoljstvo mi je biti dio ove velike kraljevske obitelji. Spojila nas je povijest, no zajedno se moramo okrenuti budućnosti te zajedno povezati hrvatski narod, i njegovo bogato kulturno nasljeđe, bez obzira na granice.“, istaknuo je načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

Luka Krstanović istaknuo je važnost Povelje kao preduvjeta da šest gradova zajednički može nastupati prema fondovima Europske unije i na taj način ulagati u svoju bogatu kulturnu povijest.


Šibenik se potpisivanjem Povelje danas pridružio obitelji hrvatskih kraljevskih gradova. Ovaj grad je prvi hrvatski samorodni grad, koji je napunio 950 godina svog postojanja i koji nakon toliko godina brine za svoju čuvenu povijest i njenu ostavštinu.


Ovime će Općina Tomislavgrad, Biogradom na Moru, Knin, Nin, Solin i Šibenik nastaviti raditi na očuvanju, revitalizaciji i promociji hrvatske kulturne i povijesne baštine.


[ Nazad ]