administracijaObrasci zahtjevaO TomislavgraduPoslovni imenikKontaktPlan grada

Općinska uprava

Press

STARO U NOVOM RUHU: Nematerijalna kulturna baština u FBiH u fotografiji Jasmina Fazlagića

27.3.2019

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“, organizira izložbu fotografija pod nazivom ”STARO U NOVOM RUHU Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine u fotografiji Jasmina Fazlagića”.
Izložba će se održati u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u 19:00 sati u Gradskoj galeriji Kulturno – informativnog centra Tomislavgrad.

Izložba „Staro u novom ruhu. Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine u fotografiji Jasmina Fazlagića“ prikazuje umjetnički doživljaj u prezentaciji dvanaest kulturnih elemenata koje je Federalno ministarstvo kulture izdvojilo i stavilo na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine.

Među kulturnim fenomenima s ove Liste na UNESCO-vu listu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva upisano je umijeće izrade konjičkoga drvorezbarstva. Službenu nominaciju prošlo je i čeka na upis na UNESCO-vu Listuobičaj košenja u Kupresu. Uz ova dva kulturna elementa na fotografijama Jasmina Fazlagića su i motivi deset ostalih kulturnih fenomena s Preliminarne otvorene listepotkivanje jaja u Kreševu,umijeće izrade čipke – kera,hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv.Ivi – Podmilačje, izradu grnčarije u Liješevu, , gangu, polifoni oblik ruralne tradicije, umijeće izvođenja sevdalinke, muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja „U tri“ u Usori i skokove sa Starog mosta u Mostaru.

Na fotografijama su inscenirana pojedina umijeća. Pojedinci i skupine koji su na fotografijama nositelji su kulturne baštine iz pojedinih područja Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj je izložbe kroz umjetničku fotografiju mladima približiti tradicijsku kulturu, njezinu vrijednost i potrebu očuvanja i promicanja baštine.


[ Nazad ]