administracijaObrasci zahtjevaO TomislavgraduPoslovni imenikKontaktPlan grada

Općinska uprava

Press

GOVOR PREDSJEDNIKA OV TOMISLAVGRAD LUKE KRSTANOVIĆA NA SVEČANOJ SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA TOMISLAVGRAD

9.7.2019

Cijenjene dame i gospodo!

Dopustite mi da Vas sve zajedno na početku današnje svečane sjednice Općinskog vijeća Tomislavgrad najsrdačnije pozdravim u svoje ime i u ime vijećnica i vijećnika Općinskog vijeća koje također pozdravljam. Pozdravljam našeg načelnika gosp. Ivana Vukadina, kao i sve njegove suradnike, te predstavnike upravnih i stručnih službi naše Općine, te dobitnika javnog priznanja.

Čast mi je i zadovoljstvo u ime Općinskog vijeća uputiti srdačnu dobrodošlicu našim današnjim gostima i prijateljima Tomislavgrada, kao i govornicima. Članovima obitelji poginulih branitelja, invalidima domovinskog rata i predstavnicima udruga proisteklih iz domovinskog rata, kao i svim dragim gostima.

Drage Duvanjke i Duvnjaci, dragi gosti, na početku svima Vama nazočnima, svim stanovnicima Općine Tomislavgrad, kao i svim Duvnjacima, u domovini i u inozemstvu, čestitam Dan Općine Tomislavgrad.

Općinsko vijeće Tomislavgrad na svojoj sjednici 20. studenog 2017. godine i Gradsko vijeće Grada Novske na svojoj sjednici održanoj, 13. prosinca 2018. godine donijeli su Odluku o uspostavljanju suradnje i prijateljskih odnosa između ove dvije lokalne zajednice. Ovim sporazumom su se obvezali na međusobnu suradnju u gospodarstvu, turizmu, poljoprivredi, kulturi, športu, obrazovanju, lokalnoj zajednici i drugim područjima društvenog života, uz razvijanje posebnih prijateljskih odnosa.

U Gradu Novskoj i okolici živi brojna zajednica Duvnjaka 1, 2 i 3 generacije iseljenika, koja je dala značajan doprinos u razvoju Grada Novske kao i šire slavonske regije. Također Zavičajni klub Prisoje koji djeluje u tome Gradu doprinio je uspostavljanju trajnijih i čvšćih veza sa Duvnjacima u Slavoniji i Tomislavgradu, a kao jedan od pokazatelja dobrih odnosa Novske i Tomislavgrada je i potpisivanje ove Povelje.

Povelja je to kojom bi se uspostavila međusobna suradnja s ciljem razvoja prijateljskih odnosa i suradnje u gospodarstvu, turizmu i poljoprivredi, kulturi, sportu i obrazovanju, lokalnoj samoupravi i drugim područjima društvenog života uz razvijanje posebnih prijateljskih odnosa između Grada Novske i Općine Tomislavgrad.

Spona izmađu Duvnjaka, koji žive na prostoru općine Tomislavgrad i Duvnjaka koji žive u dijaspori i Republici Hrvatskoj, mora biti čvrsta i jaka. Poglavito je to izraženo u gradovima gdje oni imaju organizirani oblik u vidu udruge. S njima, kao i s lokalnom zajednicom u kojoj oni žive i djeluju, puno lakše stupamo u kontakte i ostvarujemo suradnju.

Prigodno je ovdje prisjetiti se i rada Općinskog vijeća, te svega što ga je obilježilo u protekloj godini. Od prošle svečane sjednice do danas održano je osam radnih sjednica na kojima je usvojeno 68 Odluka i 36 Rješenja.

Prije svega želio bih izraziti optimizam kako se naša Općina nalazi na dobrom putu da nam svima u narednim godinama bude bolje, da poboljšamo svoj životni standard i stvorimo preduvjete za ubrzaniji razvoj naše zajednice.

Sa zadovoljstvom mogu ustvrditi kako se nalazimo pred razdobljem u kojem će do punog izražaja doći nastojanja Općine Tomislavgrad kako će svojim projektnim aktivnostima i infrastrukturnim rješenjima pridonijeti razvoju gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti, te otvaranju radnih mjesta.

Svi projekti čija je izvedba već započela ukazuju kako ćemo u svom radu naglasak staviti na donošenje i relizaciju planova gospodarskog razvoja, na poticanje što većeg zapošljavanja, na podizanje komunalnog standarda i zaštitu okoliša.

Mnoge svoje zamisli, ideje i planove nećemo moći sami realizirati, pa se i ubuduće nadamo da ćemo nailaziti na još veće razumijevanje državnih, federalnih i županijskih vlasti. Dobivati stručnu pomoć državnih institucija u kreiranju i kontroli naših planova razvoja, a također dobivati i određena materijalna i financijska sredstva za ostvarenje naših planova i konkretnih projekata.

Smatram da današnja nazočnost uvaženih gostiju nije potaknuta protokolarnom željom da budu dionici našeg slavlja, već iskazivanje jasne namjere da nam pruže konkretnu potporu kako bismo lakše izvršili ono što smo započinjući ovu godinu najavljivali.

Potrebna nam je i dobra suradnja sa drugim lokalnim zajednicama, kako u BiH, tako i s općinama i gradovima u Republici Hrvatskoj, jer se upravo pokazalo kako sa zajedničkim projektima lakše dolazimo do europskih sredstava, kao i iskustva koje imaju te lokalne samouprave prije ulaska u Europsku Uniju. Treba sjesti zajedno i konkretno dogovarati projekte koji su u interesu lokalnih samouprava. Samo upornost dat će ne samo rezultate nego i sve ono što od nas očekuju građani ove Općine.

Ovom se prilikom želim u ime Općinskog vijeća zahvaliti na suradnji svima koji su u protekloj godini radili na napretku Općine Tomislavgrad, kao i svima vama na dolasku i još jednom čestitati Dan naše Općine.

Hvala lijepa!

Luka Krstanović, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad


[ Nazad ]