administracijaObrasci zahtjevaO TomislavgraduPoslovni imenikKontaktPlan grada

Općinska uprava

Press

POTPISAN UGOVOR ZA PROJEKTIRANJE I IZGRADNJU UREĐAJA ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA U TOMISLAVGRADU

4.2.2020

Danas je u Općini Tomislavgrad potpisan Ugovor za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu.
Ugovor su ispred Općine Tomislavgrad potpisali načelnik Ivan Vukadin i predsjednik tima za implementaciju, Nedžad Nuhić, a ispred GH Holding d.o.o. Ljubljana Ugovor su potpisali Roland Tušar, direktor područja za ekologiju i energetiku i Teo Vida, project manager.

Kako je u predstavljanju samog projekta naglasio gosp. Nedžad Nuhić, riječ je o posljednjoj, šestoj komponenti u Projektu vodoopskrbe i kanalizacije Tomislavgrad u sklopu WATSAN projekta koji se financira kreditnim i grant sredstvima Europske investicijske banke i Općine Tomislavgrad.

Vrijednost Ugovora bez PDV-a iznosi 2.414.347,78 eura.
Prvih pet komponenti koje su implementirane su u ukupnom iznosu od 8.541.763,39 KM te kad se nadoda ova šesta komponenta, ukupna vrijednost WATSAN projekta iznosi 13.263.817,20 KM.
Rok izgradnje je dvije godine.

Lokacija prečistača otpadnih voda zauzima područje od 1,75 ha te se nalazi jugoistočno od grada na udaljenosti 1 km od najbližeg urbanog područja.
Kapacitet uređaja iznosi 6.000 ES (ekvivalent stanovnika), s mogućnošću nadogradnje na 10.000 ES.

U ovom slučaju predviđena je primjena mehaničko – biološkog postupka, odnosno stupanj takozvanog sekundarnog pročišćavanja.
U konkretnom slučaju za tehnološko – biološki postupak pročišćavanja predviđen je sustav sekvencionalnih bioloških reaktora (SBR) i ova tehnologija se zove "SBR" tehnologija.

Objekti koji će se graditi su sljedeći:
- Crpna stanica
- Pogonski objekt
- Bioreaktor
- Zgušnjavač mulja
- Objekt za tretman mulja
- Vanjska infrastruktura

Na Uređaju će raditi ukupno sedam osoba, u tri smjene:
- 1 operater postrojenja (ing. tehnologije ili ing. strojarstva)
- 1 laborant (lab. tehničar)
- 1 mehaničar
- 2 električara
- 2 pomoćna radnika

Na kraju predstavljanja projekta, gosp. Nuhić je naglasio veliku važnost istoga i da je Općina Tomislavgrad sve svoje obveze na vrijeme izvršila te da će realizacija ići odmah nakon potpisivanja ugovora Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa središnjim nadzorom, na koji je Vlada FBiH dala suglasnost. Navedeno potpisivanje se očekuje sredinom veljače.

Načelnik Ivan Vukadin pozdravio je sve nazočne i zaželio dobrodošlicu u Tomislavgrad.
Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta koji je najveći u Tomislavgradu posljednjih 50-tak godina te naglasio da je završetkom ovog projekta završeno sve ono što se nagoviještavalo i pričalo zadnjih 10 godina. Završenjem ovog projekta će biti stavljena točka na i svih infrastrukturnih projekata kad je u pitanju WATSAN u općini Tomislavgrad i kad je u pitanju rekonstrukcija vodovoda, izgradnja fekalne oborinske kanalizacije s uređenjem gradskih ulica.


Roland Tušar, direktor područja za ekologiju i energetiku GH Holding d.o.o. Ljubljana, zahvalio je investitoru na povjerenju te kazao kako će svoje znanje i ekspertize ugraditi u sve segmente ovog projekta, od samog projektiranja, izgradnje uređaja i pristupnog puta, do probnog rada prije same predaje na korištenje investitoru.
[ Nazad ]