Službena stranica općine Tomislavgrad

DR. SC. ILIJA VUČUR PREZENTIRAO DOSADAŠNJI RAD NA IZRADI MONOGRAFIJE BRIGADE KRALJA TOMISLAVA

27. rujna 2023.

U dvorani općinske vijećnice u Tomislavgradu održana je prezentacija dr. sc. Ilije Vučura iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra iz Zagreba. Riječ je o prezentaciji njegova dosadašnjeg rada na izradi monografije Brigade kralja Tomislava. Autor je 2022. obranio doktorsku disertaciju na temu: “Zborno područje Tomislavgrad Hrvatskoga vijeća obrane u Domovinskom ratu, od 1992. do 1995. godine”.

Uz nazočnost predstavnika braniteljskih udruga, predstavnika Općine Tomislavgrad i dijela zapovjednika (iako su pozvani neki se nisu zbog obveza mogli odazvati) dr.sc. Vučur detaljno je obrazložio koncept i cjelokupni dosadašnji rad na monografiji čiji će cjeloviti tekst poslati svim zapovjednicima na uvid, od generala Glasnovića pa nadalje (neke sugestije okupljenih izrečene su već danas). Naglasio je i kako je jako važno da svi sudionici pišu svoju sjećanja, prikupljaju i dostavljaju fotografije, ali i video materijale koje imaju.

Slijede i uzimanja svjedočanstava (intervjui) sa sudionicima Domovinskoga rata kako bi, uz izvorne dokumente, monografija bila što bogatija i sadržajnija, te ponovni sastanak.

Zajednički je zaključak i kako monografiju treba uraditi što kvalitetnije i s toga se ne treba ograničiti nekim rokom i žuriti s ovim ogromnim ali hvalevrijednim poslom kako bi, kad ugleda svjetlo dana, bila na ponos svih, a posebno pripadnika slavne Brigade kralja Tomislava.

Last modified: 27. rujna 2023.

Comments are closed.

Skip to content