Službena stranica općine Tomislavgrad

Turizam

TURIZAM I UDRUGE

OPĆINA TOMISLAVGRAD posjeduje potencijale za razvoj gotovo svih grana turizma, a naročito sljedećih:

 • Zimski turizam
 • Planinski turizam
 • Speleološki turizam
 • Seoski i eko turizam
 • Turizam na vodama
 • Lovni i ribolovni turizam

Lovstvo je značajna djelatnost koja će u budućnosti djelovati na razvoj turizma na ovom području.

Cilj gospodarenja lovnim područjima je uzgoj i zaštita gospodarskih vrsta te povećanje broja divljači u skladu s bonitetnim mogućnostima lovišta.

Na  području općine Tomislavgrad imamo aktivne 3 lovačke udruge :

 • LU “Vran “
 • LU “Orlov kuk”
 • LU “ Zavelim“

Općina Tomislavgrad svojom površinom od 966km2 spada u red većih općina u BiH.

Brojne planine koje je okružuju (Vran, Čvrsnica, Ljubuša, Tušnica, Midena, Zavelim), dva jezera: Blidinjsko jezero i Buško jezero pozivnica su za posjetitelje koji nakon obilaska ostanu očarani prirodnim ljepotama.

Po reljefno-klimatskim specifičnostima Tomislavgrad čini zasebnu regiju, a dalje se može podijeliti u pet posebnih područja: 

 • Šujičku kotlinu,
 • Duvanjsko polje,
 • Roško polje,
 • Buško područje
 • Vinička udolina

Ponosimo se bogatom poviješću, posebice krunidbom kralja Tomislava 925. na Duvanjskom polju, zbog čega se Tomislavgrad često naziva i kraljevskim gradom.

Stećci
U Duvanjskom polju po ljepoti se osobito ističu nekropole u Zidinama, Sarajlijama, Letki, Lipi i Mandinu Selu.

Duvanjska Bazilika, Samostan i Muzej

Duvanjska bazilika smatra se glavnom gradskom atrakcijom. Ispred bazilike možete sjesti u lijepo uređenom parku i jednostavno uživati. Unutrašnjost krasi slika „Isus prijatelj malenih“ svjetski poznatog slikara Vlahe Bukovca.
Tu su još : Muzej, Knjižnica, Izložba praslona, Galerija muzeja.

Podzemni svijet Duvanjskog polja – speleologija

Na planinskim masivima oko Duvanjskog polja i Buškog jezera nalazi se preko 200 speleoloških objekata – jama, pećina, urušenih vrtača.
Naše Speleološko društvo “Mijatovi dvori” Tomislavgrad pridonosi razumijevanju hidroloških, geoloških i fizikalnih procesa i posebnih vrijednosti podzemlja našeg krša.

Dahna

Špilja koja skoro sve ima. Fenomenalno arheološko nalazište, neviđeno paleontološko nalazište. Pronađena legla i ostaci medvjeda, čija se procjena starosti kreće od pet tisuća do čak dvadeset tisuća godina.

Sam stvoren sam sagrađen – Veliki Samograd

U duvanjskom kršu, na dubokoj zaravni planine Grabovice, nalazi se duboka urušna vrtača dužine 190 metara, širine 110 metara i dubine 40-60 metara.

Planinarenje

Planinarsko društvo Orlova stina Tomislavgrad održava preko 170 km planinarskih staza, od težih planinarskih staza do pitomih šetnica.

Najpoznatije staze :
 – Kraljevska staza
 – Put od milijun koraka – Via dinarica povezuje većinu prirodnih i kulturnih znamenitosti kao i planinske zajednice u Sloveniji, Hrvatskoj ,Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini.
 – Staza Gospi Sinjskoj – od Franjevačkog   samostana Rama Šćit, preko Tomislavgrada do Sinja i Solina.

Jezera

Buško jezero

Buško jezero, na nadmorskoj visini od 700 metara, najveće je umjetno jezero u ovom dijelu Europe.
U ljetnim mjesecima voda Buškog jezera izrazito je topla i ugodna za kupanje. Jezero je pogodno za gotovo sve sportove koji trebaju vjetar, a brda i planine koje ga okružuju omogućuju izletnicima penjanje i odmor u planinarskim domovima.
Jezero je jako atraktivno i ribičima.

Park prirode Blidinje

Blidinjsko jezero, uokvireno Čvrsnicom i Vranom, jedan je od najljepših prizora u ovom kraju.
Park prirode Blidinje pruža raznovrsnu turističku ponudu uključujući mnogobrojne planinarske, skijaške i biciklističke staze, a bogata gastronomska ponuda iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja.

Kulturno – informativni centar Tomislavgrad

Osim vlastitih izložbi, promocija, predstava, škole crtanja, glume i sl., sjajno je mjesto pojedinačnih izložbi, predstava i performansa umjetnika koji dolaze i iz drugih sredina i umjetničkih institucija.

Neke od poznatih manifestacija koje se održavaju određeni niz godina su :

– Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske prepoznatljivi je događaj koji povezuje Hrvate iz cijeloga svijeta i promiče zajedničku tradicijsku kulturu.

– Dani Svetog Nikole Tavelića središnja su duhovno-kulturna manifestacija u kojoj sudjeluje više kulturnih institucija u suradnji s Općinom Tomislavgrad.   

Comments are closed.

Skip to content