Službena stranica općine Tomislavgrad

MINISTRI OBRANE ČEŠKE I BiH U TOMISLAVGRADU: Održali bilateralni sastanak i odali počast češkim pripadnicima SFOR-a

21. lipnja 2024.

U Tomislavgradu su danas boravili češka ministrica obrane Jana Černochova, kao i njen kolega, ministar obrane BiH, Zukan Helez. Prilikom dolaska ispred zgrade Općine Tomislavgrad izvršena je svečana smotra počasne postrojbe OS BiH a nakon toga i kratki zajednički susret s predstavnicima Općine Tomislavgrad. Potom je u dvorani općinske vijećnice održan bilateralni državni susret dvaju ministara obrane.

Nakon sastanka u zgradi Općine Tomislavgrad izaslanstva su se uputila u Stipanjiće gdje je kod spomen obilježja pripadnicima češkoga kontingenta SFOR-a, stradalim u listopadu 1998. godine, položeno cvijeće.

Okupljenima su se potom obratili sin jednog od stradalih, oba ministra obrane i u ime veterana Ladislav Sornas koji je i 2018. godine, prilikom obilježavanja 20. obljetnice stradanja trojice čeških pripadnika posjetio Tomislavgrada, kao i sadašnja ministrica obrane koja je tada obnašala dužnost predsjednice parlamentarnoga odbora za obranu. U svome obraćanju posebno se zahvalila Općini Tomislavgrad na organizaciji današnje komemoracije ali i na redovitom održavanju spomen obilježja.

Obilježavanju je, uz suborce i obitelji stradalih nazočila i veleposlanica BiH u Pragu Martina Mlinarević, kao i članovi češkoga veleposlanstva u Sarajevu, predvođeni Josefom Zrzaveckým i vojnim izaslanikom Radomirom Kuzmom.

Nakon završetka programa, zajedničkoga ručka u hotelu Tomislav izaslanstvo iz Češke Republike autobusom se vratilo do Mostara i zrakoplovom češke vlade natrag u Prag.

Last modified: 24. lipnja 2024.

Comments are closed.

Skip to content