Službena stranica općine Tomislavgrad

OBILJEŽENA 32. OBLJETNICA PADA KUPRESA

10. travnja 2024.

Središnji program obilježavanja travanjskih događanja na Kupresu započeo je jutros oko 5 sati kada je skupina članova Atletskog kluba “Puls” iz Tomislavgrada te udruga ” Heroji ne umiru” Županije Središnje Bosne i Sisačko-moslavačke županije istrčala memorijalnu utrku od Tomislavgrada do Kupresa uz posjet spomen obilježjima koji se nalaze na prometnici prema Kupresu s ciljem u 10:20h pred središnjem spomen obilježjem “Zahvalnost” u Kupresu. Svjedočili smo njihovoj hrabrosti i volji da tako odaju počast našim braniteljima, a sve s pjesmom i osmjehom na usnama. Podržali su ih općina Kupres i Tomislavgrad, Uprava za pitanja branitelja Hercegbosanske županije i Federalno ministarstvo branitelja.

Program obilježavanja 32. obljetnice nastavljen je u Kupreškom polju u 9h kada su predstavnici grada Vukovara kao i obitelji poginulih vukovarskih sinova otkrile spomen ploču s ispisanim imenima svakog od njih koji je časno branio Domovinu na Kupresu ugradivši svoje živote za slobodu.

Potom, na platou ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u parku uslijedilo je polaganje vijenaca te su upaljene svijeće, a vijence su položili: Općina Kupres na čelu s Načelnikom Zdravkom Miočem i Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata – HVO-a HRHB, zatim zajedno sa delegacijom Hercegbosanske županije na čelu s Predsjednikom Vlade i Skupštine Ivanom Vukadinom te Jozom Ćosićem – Marinko Čavara – dopredsjedatelj zastupničkog doma parlamentarne skupštine BiH i voditelj ureda za branitelje pri HNS-u, izaslanstva iz Republike Hrvatske- predvođena izaslanikom predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, gospodin Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za suradnju s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te Ministarstvo obrane i oružanih snaga BiH, koje je predvodio bojnik Pero Gilja.

U prepunoj crkvi Sv. Obitelji služena je Sv. misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu kao i za sve poginule kroz minula vremena.

Bitka za Kupres predstavlja i jednu od najtežih bitaka u Domovinskom ratu te uz Vukovar i Posavinu možda i najbolniji poraz hrvatskih snaga na početku rata. Srećom, pred kraj rata hrvatske su snage vratile Kupres pod kontrolu HVO-a.

Svim poginulim braniteljima neka je vječna slava i hvala!

Last modified: 23. travnja 2024.

Comments are closed.

Skip to content