Službena stranica općine Tomislavgrad

PODIZANJE KRIŽEVA NA GROBLJU MIRA – BILE

07. studenoga 2023.

Naše žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im svima podižemo križeve na Groblju mira na Bilima, bez obzira znalo se ili ne za njihov grob, te stvaramo prostor gdje se za njih zajednički možemo moliti i o njima razmišljati.

U prvoj se fazi podižu križevi za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Nakon toga uslijedilo bi podizanje križeva za žrtve iz Domovinskog rata.

Postupak za podizanje križa je sljedeći:

Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 200 KM. To je nešto više od stvarnog iznosa sa svrhom da tako stvorimo fond za one žrtve koje nemaju nikoga svoga. Način na koji možete izvršiti uplatu za postavljanje križa je sljedeći:

Na uplatnici napisati ime i prezime, adresu i broj telefona ili mobitela uplatitelja.

Navesti ime (ime oca) prezime žrtve, godina rođenja i godina smrti (nestanka).

• U zagradi obvezno navesti redni broj (s lijeve strane, u rasponu od 1-2019) pod kojim se žrtva vodi u popisu žrtava unutar jednog naseljenog mjesta u Tomislavgradu (naveden na stranici Općine Tomislavgrad, sve prema knjizi „Duvanjski žrtvoslov“, koji su 2013. priredili fra Robert Jolić, Jure Krišto i Ante Tadić).

• Navesti naziv primatelja (Sredstva za obilježavanje grobišta na Groblju mira u Bilima), broj žiro računa i iznos uplate.

Za pretpostaviti je da će biti i onih koji bi željeli, ali nisu u mogućnosti platiti postavljanje spomen-križeve svojim članovima obitelji, kao i onih koji nemaju više živih srodnika. Zbog toga pozivamo sve institucije, udruge, sve naše poslovne ljude, ali i sve ljude dobre volje, koji to mogu i žele, da svojim dobrovoljnim prilozima i donacijama omoguće izgradnju i postavljanje spomen-križeva i za one kojih se nema tko spomenuti.

Broj podračuna je: 154-460-20153031-20 s naznakom: Primatelj – Sredstva za obilježavanje grobišta na Groblju mira u Bilima, a svrha doznake je za »Uplata za križ«.

Za sve dodatne informacije obratite se u zgradi

Općine Tomislavgrad, Mijata Tomića 120, ured broj 43, putem telefona +387 34 356 400 ili preko e-adrese: opcina.tg@tel.net.ba, kao i na stranicama: www.tomislavgrad.gov.ba ili  www.grobljemira.info

Sve uplate bit će javno obznanjene na mrežnoj stranici Općine Tomislavgrad kroz popis koji će biti redovito ažuriran.

Hvala svima!

Narod koji zaboravlja svoju prošlost, slijep ide u budućnost.

Popis žrtava – II svjetski rat i poraće – TOMISLAVGRAD

Last modified: 14. studenoga 2023.

Comments are closed.

Skip to content