Službena stranica općine Tomislavgrad

TOMISLAVGRAD I PLETERNICA I SLUŽBENO GRADOVI PRIJATELJI

06. prosinca 2023.

Općina Tomislavgrad i Grad Pleternica, prepoznavši zajedničke mogućnosti u razvijanju i širenju međusobnih prijateljskih odnosa te ostvarivanja zajedničkih ciljeva na dobrobit svojih građana, potpisali su danas u Pleternici povodom Dana grada Povelju o prijateljstvu i suradnji, a istu su potpisali načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Cilj Povelje je ostvarivanje zajedničkih interesa, unaprjeđivanje međusobnih prijateljskih odnosa te promicanje suradnje na svim poljima s posebnim naglaskom na suradnju u području razvitka gospodarstva, poljoprivrede i turizma, kulture, obrazovanja, sporta te lokalne demokracije.

Podsjećamo, godine 2017. je započeo veliki prekogranični projekt Kulturna ruta bećarca i gange, financiran iz Programa Interreg IPA HR-BA-ME te je ovim projektom uz izgradnju jedinstvenog Trga bećarca u Pleternici izgrađen i Muzej bećarca, a u Tomislavgradu je sagrađen Trg gange i hajdučke družine te projektna dokumentacija za Muzej gange.

Zbog svojih sličnih povijesnih okolnosti razvila se i bogata međunarodna aktivnost kroz zajedničke projekte, a brojni su i manji projekti na relaciji Pleternica –Tomislavgrad održali živim prijateljstvo između oba prekogranična područja te su temelj za neke nove investicije, projekte i aktivnosti.

Last modified: 07. prosinca 2023.

Comments are closed.

Skip to content